Ukrajinská vláda zasadala s EK, miliardová pôžička je už realitou

13.05.2014 Celý región

Brusel 13. mája (TASR) - Členovia ukrajinskej vlády na čele s premiérom Arsenijom Jaceňukom dnes v Bruseli zasadali spolu s predstaviteľmi Európskej komisie (EK).

Obe strany podpísali dohody o poskytnutí miliardovej makrofinančnej pôžičky, ktorej cieľom je stabilizácia finančných zdrojov a hospodárstva Ukrajiny.

Predseda EK José Manuel Barroso a premiér Jaceňuk tiež spečatili svojimi podpismi kontrakt o budovaní štátnych inštitúcií, konsolidácii verejnej správy a sociálno-ekonomickom rozvoji Ukrajiny v hodnote 355 miliónov eur.

Kontrakt bude doplnený ďalším 10-miliónovým programom na rozvoj občianskej spoločnosti. Prvá splátka vo výške 250 miliónov eur z tejto sumy by mala byť zaslaná v najbližších dňoch.

Predmetom diskusii bolo aj to, ako bude EÚ realizovať bezprecedentný balík pomoci pre Ukrajinu vo výške minimálne 11 miliárd eur, o ktorom informoval predseda EK 5. marca tohto roku.

Hovorca eurokomisára pre rozšírenie a susedskú politiku Štefana Füleho Peter Stano v rozhovore pre TASR vyzdvihol skutočnosť, že dnešné zasadnutie v Bruseli bolo historicky prvým stretnutím exekutívy EÚ s členmi vlády partnerskej krajiny.

Doteraz sa podobné rokovania konali iba s členmi vlád štátov EÚ alebo strategických krajín, ako sú Čína či Rusko. V podobnom duchu sa už vo štvrtok uskutoční v Bruseli rokovanie s vládnymi predstaviteľmi Moldavska a v júni s členmi gruzínskej vlády.

Podľa hovorcu bolo dnešné spoločné stretnutie gestom, "ktoré má podčiarknuť úroveň angažovania sa EÚ na pomoc a na podporu Ukrajiny".

"Celé toto snaženie znamená, že sme odhodlaní stáť pri Ukrajine v momentálne ťažkej situácii či už ekonomicky alebo politicky," zdôraznil Stano.

Únia dáva aj týmto spôsobom dáva najavo, že je pripravená na implementáciu asociačnej dohody s Ukrajinou. Procedúra podpisu sa začala v marci a má byť dokončená po májových ukrajinských prezidentských voľbách.

Asociačná dohoda má podľa Stana priblížiť Ukrajinu k EÚ a má ju integrovať ekonomicky.

"Dá sa to považovať za akýsi vzorec na modernizáciu Ukrajiny po politickej aj ekonomickej stránke, čo si bude vyžadovať veľké reformy a tie potrebujú investície a finančnú pomoc. Aj to je dôvod prečo EÚ pomáha Ukrajine. Aby vyšla v ústrety európskym ambíciám, ktoré tak ukrajinská vláda, ako aj občania signalizujú už dlhý čas," uviedol Stano.

Rokovanie medzi členmi ukrajinskej vlády a exekutívou EÚ sa týkalo aj súčasnej situácie na východe Ukrajiny, pričom sa obe strany zhodli na potrebe stabilizácie pomerov vzhľadom na okolnosti, ktoré vytvorila Ruská federácia nelegálnou anexiou Krymu.

"Momentálne sa všetka snaha sústreďuje na deeskaláciu napätia, či už v dôsledku anexie Krymu alebo provokácií proruských separatistov a nezákonných referend," povedal Stano. Podľa jeho slov chce EÚ v kontexte súčasnej krízy chce jasne prejaviť solidaritu so svojimi partnermi.
 

Vyberte región